wp31c28126_0f.jpg
Het varen bij Shell Tankers Tankvaart rederij N.V.

s.t.s. Arca
(periode juni 1966 t/m juni 1967)


Ik was dus geslaagd voor de zeevaartschool.
Niet bepaald met vlag en wimpel, maar goed ik had mijn papiertje. Het was een AS geworden terwijl het een BS had moeten zijn. Dat hield wel in dat ik een logboek moest bijhouden en 2 werkstukken moest inleveren; één over de machinekamer en één over navigatie of veiligheid aan boord.
De Shell was ook niet zo blij want zij gaven alleen maar studiebeurzen aan leerlingen waarvan ze verwachtten dat die een BS diploma zouden halen. Maar goed, ik moest mij op 09 augustus 1966 melden bij de waterschout in Rotterdam om de monsterrol van het sts Arca te tekenen. Sts staat voor stoom turbine schip.
Het was een prachtig schip voorzien van accommodatie op het achterschip en ook midscheeps. Stuurlieden werden in de midscheeps gehuisvest en machinisten bivakkeerden in het achterschip. Nu was het zo dat er in de midscheeps maar één hut voor stuurmansleerlingen beschikbaar was en aangezien die bezet was werd ik voorlopig in het achterschip gehuisvest, in een reservehut met als buren aan iedere kant de leerling-machinisten. Er was aan boord van de Arca duidelijk meer accommodatie voor machinisten dan voor stuurlieden. De huidige stuurmansleerling moest nog 1 maand vol maken en dan zat zijn tijd erop en zou hij van boord gaan; dan kon ik naar de midscheeps verkassen. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan en ben alle 13 maanden in de achterhut gebleven.

wp02a528f4.png
wp5533b116.gif